13-01-2020

Hoe je (makkelijk) rond komt op een inkomen.

En ook nog geld overhoudt. Ook in Noorwegen, ja. En nee, inkomens in Noorwegen zijn niet tweemaal zo hoog als in Nederland. Iets hoger. Er is een aantal beroepen dat goed verdient maar de situatie is hier niet meer zoals een aantal jaren geleden, waarbij iedereen die een soort technische opleiding had, in de olie-industrie zijn zakken kon gaan vullen.

De man verdient wel iets meer dan hij in Nederland zou verdienen, maar dat zijn we meer dan kwijt aan reiskosten (benzine, tol) die voor eigen rekening komen.

Toch is leven op een inkomen hier ook niet zo moeilijk als het lijkt en aan iedereen die twijfelt of het haalbaar is, zou ik zeggen: SCHRIJF HET OP! Reken het uit. Maak een overzicht.

Het begint met overzicht

Hier zijn onze lasten beperkt, dus mijn overzicht is eenvoudig. In Nederland had ik een excelbestand met hierop onze vaste lasten, overige uitgaven en vaste inkomsten. Hier staat het op papier in mijn planner.

Vaste lasten: alles waarvan iemand boos wordt als je het niet betaalt. De dingen waar je niet onderuit komt. Hypotheken, energielasten, gemeentelijke belastingen, verzekeringen etc.

Overige uitgaven: boodschappen, kleding, brandstof, abonnementen etc.

Vaste inkomsten: salaris, voorlopige teruggave, vakantiegeld en kinderbijslag.

Ik had alles uitgerekend op jaarbasis en daarnaast gemiddeld per maand. Onderaan had ik het totaal van de inkomsten minus het totaal van de uitgaven staan, dus wat we overhielden per maand.

Het maken van zo'n overzicht kan je een paar uur kosten voor het opzetten en het nakijken van alle bedragen maar daarna weer je precies waar je aan toe bent.

Of je nu wil stoppen met werken of niet, zo'n overzicht vind ik essentieel om te weten wat je jezelf kan veroorloven. Het is rustgevend om precies te weten wat het leven kost per maand.

Elke maand maak ik een overzicht met hierop het saldo van onze bankrekeningen, het geld in onze portemonnee, verwachte uitgaven en inkomsten en het geplande bedrag aan overige uitgaven van die maand.

En vervolgens met dingen niet nodig hebben 

Iedereen zijn uitgaven zijn weer anders, wat wij niet nodig hebben vindt een ander noodzakelijk en andersom. Maar het is fijn als er veel dingen zijn waar je buiten kan want dat maakt je alleen maar sterker en zorgelozer.
Als je weet dat je ook gelukkig bent met slechts vijf jurken en drie paar schoenen in de kast, elke morgen havermout bij het ontbijt en vijf minuten douchen maakt het je niet uit als je je geen tien jurken, champagne in je versgeperste sinaasappelsap en luxe spa's kan veroorloven.

We geven nauwelijks tot geen geld uit aan (onder meer) gadgets, keukenapparatuur, vakanties, tijdschriften, tuinspullen, cosmetica, wegwerpartikelen, koekjes en andere snacks, sport- en nachtkleding, werkkleding voor mij, sieraden, concerten, cadeaus om reden van het geven van cadeaus, binnenspeeltuinen en andere entreegelden, fysieke boeken (ik koop wel soms e-books), buiten de deur eten, kinderoppas, verbouwingen en autoreparaties.

Onze energierekening is laag, veel van onze spullen komen van de kringloop en andere dingen als schoenen, jassen en rugzakken schaffen we aan voor jaren, niet voor maanden.

Plus dingen simpelweg niet hebben. 


Een huis met weinig spullen is voor mij altijd een goede herinnering aan het feit dat ik 'niets' nodig heb. In elk geval niets dat de maatschappij me probeert aan te smeren als 'must have'.

Er is niets waarvan ik bang ben het te verliezen en weinig dat ik moet onderhouden of vervangen als het niet meer functioneert. Het maakt het leven makkelijker en overzichtelijker.

Als je meer dan genoeg hebt, kan er ook altijd nog wel iets bij. Heb je genoeg, dan heb je ook simpelweg dat en dan is dat goed. En hoeft er niet meer altijd wat bij.

Onthoud de kosten van werken 

De outfits die je moet aanschaffen. De lunches die je koopt. De auto of OV-abonnement dat je ervoo moet hebben. De kant en klaar- en gemaksartikelen die je koopt omdat je de tijd en energie niet hebt het zelf te doen. De beloningen die je jezelf geeft. Uitjes met collega's. Cadeautjes voor collega's. De kinderopvangkosten. De reiskosten naar de kinderopvang. Drankjes met collega's. De extra spullen die je kinderen nodig hebben als ze gebruik maken van kinderopvang. (vooral in Noorwegen een grote hap!). Extra belasting die je betaalt. Verplichte weekendjes weg met collega's. De huishoudster die je moet laten komen om de boel draaiende te houden. De spullen of dagjes uit die je koopt om je schuldgevoel mee af te kopen.

Het zijn vaak kosten die je niet direct ziet, maar al deze dingen drukken behoorlijk op het budget. Als je wilt gaan werken, of wil berekenen of stoppen met werken een optie is, neem deze kosten dan in ogenschouw.

Bedenk wat je minimaal nodig hebt. 

Dat is niet veel. Bedenk het verschil tussen iets dat je wilt hebben en iets dat je nodig hebt.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Wat we natuurlijk allemaal wel doen maar je moet weten wanneer je moet stoppen. Dat een ander (zijn kind) vijftig kledingstukken nodig heeft om zich aan te kleden, betekent niet dat jij dat moet. Dat een ander 'nooit zou kunnen leven' zonder auto / maandelijkse shopsessie / carrière / een veertig delig theeservies / de leesmap / vakanties / etc. betekent niet dat jij dat dan ook niet kan. Of dat je leven daardoor minder rijk of aangenaam is. Of dat van ander daardoor meer de moeite waard.

Het gaat erom dat jij tevreden bent met wat jij doet. En dat je partner dat is, duh.

Het kan soms lijken alsof iedereen zijn sh*t meer op de rit heeft dan jij maar dat is ook maar schijn. Per saldo doen we allemaal maar wat. 

Wees slim met geld

Dat is denk ik een van de belangrijkste dingen van het leven op een inkomen: verstandig omgaan met het geld dat binnenkomt. Het is belangrijk te weten hoeveel er precies binnenkomt en hoeveel er precies uitgaat. Niet 'bij benadering' want dan reken je je over het algemeen rijker dan je bent.

Ik houd zelf niet elke maand bij hoeveel we precies uitgeven maar er zijn wel periodes waarin ik elke variabele uitgave bijhoud, om te kunnen zien waar we verbetering kunnen aanbrengen.

Natuurlijk kopen we genoeg 'voor het leuk' want wat is er nu echt noodzakelijk? Er is echter overbodig en overbodig. Appels en paprika's in de winter zijn overbodig, maar een mobiele telefoon van 300 euro is net iets overbodiger.

Verander gewoontes. In plaats van aan het begin van het seizoen te gaan winkelen voor jezelf of een kind, wacht je met aanschaffen tot iets echt nodig is. In plaats van eten te kopen dat je wellicht die week gaat eten, koop je alleen wat op je lijstje staat dat je maakte naar aanleiding van een weekmenu en wat er ontbreekt in je voorraad. Als je een wegwerpproduct opmaakt, koop je een wasbare variant. Zoek naar ontspanning die (bijna) gratis is en bewaar uitspattingen voor speciale gelegenheden.

Spaar elke maand


Indien mogelijk. Los het af op een studieschuld of hypotheek, steek het in een spannend fonds als je dat leuk vindt of zet het op een bankrekening met rente. Maar zorg dat je elke maand je financiële situatie een stukje verbetert.